Ostropest jest znany, jako lek na wątrobę i pochodzi z Samarii.
Jednak nie tylko. Można go stosować wewnętrznie, czyli przez spożycie oraz zewnętrznie.
Ja dodaję olej do dwóch posiłków dziennie po jednej łyżce stołowej.
Olej ma właściwości stabilizujące, przeciwzapalne, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych.
Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego przez co reguluje czynności trawienne. Dodatkowo poprawia apetyt. Podaje się go także przy wzdęciach i odbijaniu.
Wewnętrzne zastosowanie olej z ostropestu:
-wzmacnia system odpornościowy
-polepsza wzrok
-normalizuje procesy trawienia
-stosowany w zaburzeniach funkcji wątroby
W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.
-obniża ryzyko chorób serca
-wydalanie substancji toksycznych z organizmu
-wzmacnia i ulastycznia naczynia włosowate
- korzystny przy krwawieniach z narządów kobiecych - zbyt długie miesiączki
Zewnętrzne zastosowanie oleju z ostropestu:
-rumień
-egzema
-oparzenia
-objawy alergii atopowej skóry
- leczenie trudno gojących się ran
POST POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACYLOOK FOOD producenta zdrowej żywności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz