Kawa kuloodporna- bulletproof coffee ostatnio doceniana i konsumowana przez sportowców, osoby aktywne fizycznie, czy tez interesujące się racjonalnym odżywianiem.
Skąd się wzięła?
Głównym propagatorem takiej kawy jest Dave Asprey, autor bloga o tematyce zdrowotnej i dotyczącej skutecznego odchudzania.
Dave Asprey wpadł na pomysł kontrowersyjnego połączenia kawy z masłem podczas wędrówki po Tybecie, gdzie powszechnie spożywa się napar herbaciany z dodatkiem masła z mleka jaków.
Kiedy można ją pić?
Rano i przed treningiem - dobra, naturalna przed treningówka.
Dzięki dodaniu tłuszczu do kawy, zahamujemy apetyt, a kofeina pobudzi nasz organizm.
Po takim "śniadaniu" mózg zdecydowanie lepiej będzie pracował.
Do przygotowania takiej kawy potrzebujemy:
Kawa - najlepiej dobrej jakości ziarno , np. Arabica
Masło lub olej MCT - tutaj sprawdzi się olej kokosowy extra virgin
Całość umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Dla urozmaicenia smaku możemy dodać także cynamon i kardamon.
Sama dodawałam do swojej porannej kawy także odżywkę białkową. Dzięki temu byłam syta na conajmniej 2 godziny.
Post powstał przy współpracy z firmą LOOK FOOD
Czytałam już o niej wcześniej, ale jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń